nedelja, 01. september 2013

Angry birds torta - borovničeva in stracciatella

Končno smo odpraznovali vse rojstne dneve v avgustu, za katere je bilo potrebno speči torto. Na zalogi jih imam še kar nekaj za pokazat, a so recepti na blogu že objavljeni. Jezne ptiče mi je naredila prijateljica Nina, ki dela čudovite torte s tičino mase. Tamali je bil nad tortama seveda totalno navdušen. Obiski pa tudi.

Borovničeva torta
Torej, za 9-letnika je najprej nastala borovničeva torta. V stilu njegova želja, moj ukaz. :o) Malo sem pobrskala po spletu in našla Ajdino borovničevo torto.  Biskvit sem spekla po svojem oz. maminem receptu:
  •  6 jajc,
  • 160 g moke,
  • 160 g sladkorja,
  • 5 žlic mlačne vode,
  • 2 žlički pecilnega praška,
  • 2 žlici kakava
Količine ustrezajo 28 cm modelu za torto, za enkrat za prerezat. Peče se cca 25 minut na 180-185 stopinj. Za kremo pa sem uporabila 600 g borovnic (oz. 3 pakete borovnic iz Spara), v samo kremo pa bi dodala še malo želatine - vsaj 3 lističe. Torto sem navlažila s sokom/ vodo od kuhanja borovnic, ki sem mu primešala še tri žlice borovničevega džema od Naturete. Torta je bila fantastična! Okrasila sem jo s sladko smetano, ki naj bi bila zelene barve (a Schwartztau barve smetane ne obarvajo dovolj). Ker smetana topi tičino maso, so ptiči dobili čokoladne podstavke. Dodala sem še čokoladne kocke z rižem (varianta balija, samo da je nekaj drugega) in čokoladna jajčka za (logično) njihova jajčka. Namenoma nisem uporabila M&M's bonbonov ali smartijev, saj puščajo barvo na smetani in potem zgleda grdo.


Pozabila sem slikat še kos torte .. Je pa kreme res veliko, malo se da razbrat količino tudi ob straneh. Se pa krema trdi res dolgo časa, 2-3 ure v hladilniku niso dovolj, težko pa jo je tudi krasiti. Zato priporočam želatino ali krašenje naslednji dan.

Torta stracciatella

Tale je pa čisto moj izum. Biskvit je spečen po receptu zgoraj, krema pa je narejena iz:
  • 400 g maskarponeja
  • 2 dl sladke smetane
  • kremfix
  • 100 g bele kuverture
  • 0,5 l mleka
  • vanilijev puding
  • 3 vanilijevi sladkorji
  • sladkor (za smetano, puding)
  • koščki čokolade (flocken)
  • 3 lističi želatine
Puding skuhamo po navodilih na vrečki, a mu dodamo samo žlico ali dve sladkorja. Ohladimo in stopimo belo kuverturo v parni kopeli. Stepemo sladko smetano, ki ji dodamo en vanilijev sladkor in kremfix. Ko je puding za silo ohlajen, vmešamo vanj maskarpone in (ne vročo) belo čokolado. Dodamo še stepeno smetano, 2 vanilijeva sladkorja in koščke čokolade. Želatino za 5 minut namočimo v hladno vodo in jo stopimo v treh žlicah vode. Zlijemo v kremo. Vse premešamo z gumijasto lopatko (glejte Rudolfa na 24 kitchen :o)). Preverimo, če je krema dovolj sladka - če ni, dodamo navaden ali pa še vanilijev sladkor.

Ohlajen biskvit prerežemo na pol in naredimo blago instant kavo, ki jo sladkamo (ampak malo). Namočimo biskvit s 3 dl kave z mlekom in okrog biskvita postavimo obod. Zlijemo kremo in damo čez drugo polovico biskvita. Če želite imeti ravno torto, potem biskvit obrnite na glavo - zgornji del biskvita oz. ne ravna plast naj bo na dnu, za vrh torte pa berite spodnji, raven del biskvita. Torto čez noč postavimo v hladilnik. Naslednji dan torto vzamemo iz oboda in nad paro stopimo mlečno kuverturo. Jaz sem uporabila Sparovo 200 g mlečno kuverturo, kateri sem dodala še 100 g bele kuverture. Kar je stalo od preliva, sem uporabila za čokoladne bonbone. Rob torte sem okrasila z mandljevimi lističi in konfeti. Tokrat so jajca tudi M&Msi, ker jih čokolada ne topi :o) Tudi ta torta je res odlična.

1 komentar:

jagodka pravi ...

Kako simpatična tortica!