Decembrske torte in sladice

Sem čakala do januarja, da bo ziher, da ne bo še kakšna torta nastala. :o) Niso sicer v pravilnem vrstnem redu, ampak nič zato. Najprej slikce, potem pa recepti!

Najprej so nastali zimski mafini s skuto in kavo, a se mi niso najbolj posrečili oz. meni niso bili preveč dobri. Okrasila sem jih z belo kuverturo, ki sem jo delno pobarvala z modro barvo v prahu in dodala še snežinke.

Tole je sadna torta, z vanilijevo kremo in ananasom za 8. pasji rojstni dan.

Sadna torta z vanilijevo kremo in breskvami, za ta tretjo punco, ta najbolj fejst smo ta tretji otroci v družini! :o)

Pa še torta za Izabelino mamico, ki praznuje nekaj dni za njo - čokoladni junkyard z belo čokolado in M&M-si namesto lešnikov v čokoladi.

Potem pa je prišel na vrsto božični večer, ko je prišla na obisk sestra. Ker sem bila v torek še v službi in sem imela v planu odstranit šive na peti, se mi je zdelo, da bo panakota z naturetinim sadnim prelivom odlična rešitev. Aaaaampak so moji plani padli v vodo, ker se je bodoči mož pritožil, da se za vse potrudim, samo za nas ne in da bi mogla naredit torto. :o) Aham. In je nastala še ena čokoladna torta s smetmi, le da tokrat z noisete čokolado namesto bele. In bila je odlična, po njej je celo zapadel sneg, manjkale pa niso niti zastavice :o) Na njih piše vesel božič, svetloba ni bila najboljša za primerno fotografijo.

December pa seveda ni minil brez še dveh beer tastingov, na prvi sliki so krofki oz. mini mafinčki s pivom, tokrat kar s porterjem od Fullersa, zato je okus po pivu manj intenziven.

Za beer tasting na temo zimskih piv pa je nastalo bolj praznično pecivo, z mandlji in suhim sadjem (marelice, rozine, slive), čokolado in, jasno, s pivom. Pivo sicer ni bilo najbolj zimsko - Sierra Nevada Tumbler.

No, zdaj pa recepti. Za čokoladni junkyard pobrskajte po blogu, za sadno torto z vanilijevo kremo pa berite naprej :o)

Biskvit (24 cm premer):
4 jajca
160 g sladkorja
160 g moke
1 žlička pecilnega praška
3 žlice mlačne vode
2-3 žlice kakava, če želite čokoladni biskvit

Krema
1 vanilijev jogurt
400 g maskarponeta
4-5 dl sladke smetane
2-3 vanilijeve sladkorje
kremfix
sadni kompot (breskve, ananas ...)

Postopek: 
Za biskvit ločimo rumenjake in beljake in iz beljakov stepemo trd sneg. Jajca penasto zmešamo s sladkorjem in vodo, nato pa presejemo moko s pecilnim praškom. Na koncu, ali vmes, če je masa presuha, dodamo še sneg in pečemo 10 minut na 185 stopinj, nato pa še pribl. 15 minut na 180 stopinj. Biskvit ohladimo in prerežemo, nato pa ga namočimo s kompotom. Stepemo 2,5 dl sladke smetane, ki ji dodamo vanilijev sladkor in kremfix, 250 g maskarponeta pa zmešamo z vanilijevim jogurtom. Dodamo smetano in dve do tri žlice na koščke narezanega sadja. Če je krema preredka, dodamo še malo želatine (1-2 lističa oz. žličko želatine v prahu in kako žlico vode). Na biskvit naložimo preostalo sadje in ga pokrijemo s kremo. Torto po vrhu (ali pa celo) premažemo s kremo iz 2,5 dl sladke smetane in 150 g maskarponeta.

Nasvet: za čokoladno junkyard torto najdete lešnike v čokoladi v vsakem Hoferju in Lidlu - v manjših Sparih jih ne iščite, ker jih nimajo. Prav tako nimajo vanilijevega jogurta (imajo ga sicer Mlekarna Celeia, Hofer, Lidl in Mercator pod lastno znamko), velik problem pa znajo biti tudi zobotrebci. :o) V lov za temi "eksotičnimi" izdelki se je namreč podal bodoči mož in prišel po eni uri iz bližnjega Spara in Mercatorja ves jezen. :o)

Komentarji

Oseba Ustvarjalni utrinki Tamara P. sporoča …
Hvala za recept
krasne slaščice
lp Tamara
veliko dobrega v tem letu
Oseba Anita sporoča …
Njama.
Oseba 5ra sporoča …
mmm :)