Masleni rogljički in chocolate junkyard torta

Domači masleni rogljički

Po tem receptu sem prejšnji teden prvič naredila domače maslene rogljičke - od testa, do končnega izdelka. Za prvič bodo kar ok, naslednjič pa bi jim dodala malce več sladkorja in lepše bi jih oblikovala. Ampak ker sem sploh prvič delala s svežim kvasom, mi je vsaj pol oproščeno. Po napornem delovnem dnevu so bili več kot dobrodošla sprostitev. Vanje sem dodala še borovničevo marmelado in nekatere posula z mandljevimi lističi.


Torta čokoladni odpad oz. chocolate junkyard

Sestavine
- 250 g maslenih polnozrnatih piškotov
- 150 g masla
- 500 ml maskarponeta
- 2 dcl sladke smetane
- 150 g svežega sira oz. pasirane skute
- 3 vanilijevi sladkorji
- aroma vanilije (po želji)
- 200 g bele kuverture, del tega lahko nadomestite z npr. mlečno čokolado
- čokoladice - mars, toblerone, kit kat, maltesers ali lešniki v čokoladi ...

Postopek:
Čokoladni odpad smo lani jedli v Cornwallu in bil je božanski.  Moj recept ni enak angleškemu, je pa dober približek tistega, kar smo jedli mi in kar sem našla na spletu (skoraj nič). Torej - piškote zmeljemo in jih prelijemo s stopljenim maslom. Premešamo in potlačimo v pekač premera 26 ali 28 cm, ki smo ga na dnu obložili s papirjem za peko. Pekač s piškotnim dnom postavimo v hladilnik. V vodni kopeli stopimo belo kuverturo, ki jo lahko delno nadomestimo z mlečno čokolado - jaz sem dodala približno 5 reberc tobleroneta, zato je tudi svetlo rjave barve. Maskarpone in sveži sir zmešamo (ročno, ne z mešalnikom) in posebej stepemo smetano. Dodamo še aromo vanilije in stopljeno čokolado. Premešamo, nato pa z lopatko vmešamo še stepeno sladko smetano. Če je krema brez okusa ali ni dovolj sladka, dodamo vanilijeve sladkorje. V osnovi se lahko sveži sir/skuto tudi izpusti, v tem primeru je potrebno dodati več sladke smetane, torta pa pride bolj sladka in še bolj nasitna kot sicer. Menim, da v angleški različici sira ni bilo, čeprav se ga omenja v receptih. Kakorkoli, kremo nato namažemo na piškotno dno. Čokoladice razrežemo in posujemo po torti. Za nekaj ur (vsaj tri) jo postavimo v hladilnik, nato pa jo z leseno palčko za nabodala ločimo od oboda in postrežemo.


Tole pa je original iz Cornwalla, en kos smo si razdelili trije :o) V njem je po vsej verjetnosti tudi "double cream" oz. še kaj njihovega, kar pri nas ni možno kupiti.


Komentarji

Oseba AvE's Crafts sporoča …
Mmm,zgleda slastno! :)
Oseba oldpunca sporoča …
Pa ne, no! Spet sem lačna :-)
Oseba Teja sporoča …
Sorry, oldpunca :) Zato jaz npr. ne gledam več Rudolfa na 24 kitchen :))
Oseba Bonbonček sporoča …
Mmmmm! :)