Torta noisette

Tole je trenutno najbrž najbolj zaželena objava na blogu, tako da moram najprej objavit recept za mojo noisette torto. :o)  Recept za čokoladni mousse sem našla v reviji Dober tek in ga malo priredila po svoje z izbiro čokolade in alkohola, ker nimam ruma. :o)

Sestavine:
testo:
- polnozrnati masleni piškoti (petit beurre varianta)
- 120 g masla
- žlička kakava

krema:
- 100 g noisette čokolade (Hofer, Milka ... )
- 50 g jedilne čokolade
- 2 do 2,5 dl sladke smetane
- rumenjak
- 2 žlici ruma ali kavnega likerja

preliv:
- panakota (prah) ali
- 2,5 dl sladke smetane
- 2 lističa želatine
- 1 vanilijev sladkor

okrasitev:
- stopljena jedilna čokolada
- lešnikov krokant


Postopek:
Pekač (jaz sem uporabila 24 cm) na dnu obložimo s peki papirjem, po obodu pa s plastično folijo za živila. Piškote damo v vrečko in jih z valjarjem zdrobimo - ne smejo biti čisto zmleti in ne smejo biti preveliki koščki :o) Stopimo maslo in mu primešamo (zvrhano) žličko kakava ter prelijemo piškote. Premešamo z žlico in zvrnemo v pekač. Razporedimo piškote in jih potlačimo z roko, da se sprimejo skupaj. Postavimo v hladilnik.

Nad paro stopimo čokolado, v skledi pa zmešamo rumenjak in dve žlici likerja. Stepemo sladko smetano brez sladkorja in ji po želji dodamo kremfix. Ko je čokolada stopljena, vmešamo rumenjak z likerjem - čokolada bo spremenila strukturo in ne bo več tekoča, ampak je vse ok. :o) Dodamo še stepeno smetano in vse dobro premešamo z metlico, da dobimo enakomerno vmešano kremo. Namažemo čez testo oz. piškote. Če hočemo lepo torto, potem si vzamemo dve uri pavze, da se mousse vsaj malo strdi.

Naredimo panakoto po navodilih na vrečki ali pa namočimo želatino v hladno vodo in zavremo sladko smetano z dodanim vanilijevim sladkorjem. Ko zavre, dodamo zmehčano (namočeno) želatino in mešamo, dokler se ne stopi. Tanko plast prelijemo čez čokoladni mousse in čez noč pustimo v hladilniku, da se strdi.

Torto previdno vzamemo iz oboda in jo postavimo na servirni krožnik (odstranimo papir za peko in folijo). Stopimo čokolado in s papirnatim tulcem okrasimo torto. Po robu posujemo z lešnikovim krokantom. Pa dober tek :o)

Komentarji