Mini tortice in jabolčni kolač

Mesec sladic še ni mimo :o) Ker sem zadnjič kupila preveč sladke smetane, jo je bilo treba porabit. Seveda je sladka smetana samo en majhen (in skoraj nepotreben) dodatek k torticam, ampak to sploh ni bistvo. Torej:

Vanilijeve tortice z gozdnimi sadeži



Sestavine
biskvit
4 jajca
100 g sladkorja
2 vanilijeva sladkorja
100 g moke
1/2 pecilnega praška
70 g masla

nadev
vanilijev puding
0,5 l mleka
gozdni sadeži
sladka smetana

čokoladne mrvice za okrasitev

Potrebujete še: pekač, peki papir in aluminjasto folijo, spenjač

Postopek:
Za biskvit ločimo rumenjake in beljake ter stopimo maslo. Beljake stepemo v sneg, rumenjake pa penasto zmešamo s sladkorjem in vanilijevim sladkorjem. V penasto umešana jajca dodamo moko s pecilnim praškom, nato pa vmešamo še ohlajeno stopljeno maslo. Na koncu dodamo še sneg. Pečemo v pečici na 180 stopinj 30-40 minut. Pustimo, da se ohladi.

Biskvit narežemo na rezine (1-2 cm):
S kozarcem ali kakim priročnim modelčkom izrežemo kroge:
Iz peki papirja in aluminjaste folije pripravimo "modelčke" za tortice. Ovijemo jih okrog kozarca in spnemo s spenjačem. Sicer sem prepričana, da zagotovo kje obstajajo kakšni bolj optimalni modelčki za izdelavo česa takega, ampak jaz sem se tega lotila malo bolj inovativno. V osnovi sem imela v mislih plastične kozarčke z odrezanim dnom, pa me je moj dragi že takoj "razsvetlil", da se mi bodo stopili zaradi pudinga. :o) Priporočam le, da je na notranji strani alu folija in ne peki papir, ker se razmoči in nalepi na tortice.

Biskvit nato oblečemo v oblekce in ga damo na pladenj. Medtem speštamo gozdne sadeže (lahko samo maline ali borovnice itd.), še prej jih seveda odmrznemo, če imamo zamrznjene. Jaz sem sadje pretlačila kar s tistim, s katerim se tlači krompir, lahko pa se jih spasira s paličnim mešalnikom. Sadju se lahko doda še malo limoninega soka, da ni vse skupaj preveč sladko.
Dodamo sadje in skuhamo vanilijev puding, ki ga nato zlijemo čez sadje.

Za uro, dve, tri postavimo v hladilnik in pustimo, da se puding strdi. Stepemo sladko smetano, tortice osvobodimo inovativnih oblekc in jih okrasimo s smetano in čokoladnimi mrvicami.

Voila. :o)


Jabolčni kolač
Sicer pa lahko biskvit spečete tudi s katerim koli sadjem. Biskvit je res dober, ker je sočen, jabolčni kolač pa je bil tudi odličen - ga je zmanjkalo v dveh urah. :o) Jaz sem ga naredila kar v podolgovatem pekaču, ker smo imeli bolj malo jabolk. Recept sem našla tukaj. Sicer pa je dober tudi samo biskvit z marelično ali višnjevo domačo marmelado.

Celega nisem uspela slikat, je preveč lepo dišal in preveč smo bili lačni. :o)

Komentarji

Oseba 5ra sporoča …
Super zgledajo te tortice. Pa tud jabolčni kolač. :)
Oseba Plutka. sporoča …
Uau, super ideja za tele modelčke. :) Bo treba sprobat.