Pasji piškoti 2011

Zopet sem pekla :o) Luna je hvaležen odjemalec, ker piškotom nikoli nič ne manjka, zagotovo pa zanjo niso nikoli pretrdi :o)

Nastali so polnozrnati z brusnicami in sirom:

Božični piškoti z brusnicami in sirom (Christmas Dog-erations)
Za 30-40 piškotov
Čas priprave: 30 min + čas za trdenje
Čas kuhanja: 25-30 minut

300 g polnozrnate moke (po potrebi brez pšenice in glutena)
125 ml olivnega olja
200 g manj mastnega cheddar sira, naribanega
75 g suhih brusnic, narezanih
1 žlico sesekljane mete
100 ml mrzle vode
1 jajce, razžvrkljano, za glazuro

Preliv:
250g manj mastnega kremnega sira
4 žlice olivnega olja
naravno rdeče barvilo

V skledo daj vse sestavine, razen vode, in zmešaj, dokler niso »temeljito združene«. Počasi dodaj vodo in naredi gladko testo. Pregneti na ga rahlo pomokani površini, dokler ni trdno in ga zvaljaj do 5mm debelo. S prazničnimi modelčki izrezi piškote. Uporabi slamico za luknjo na vrhu piškota. Piškote daj na pomaščen pekač oz. peki papir 1 cm narazen in premaži z jajcem. Piškote speci na 160°C v prej ogreti pečici 25-30 minut oz. dokler niso kompaktni na dotik. Odstrani iz pečice in pusti, da se ohladijo in strdijo v 1-2 urah. Za preliv stepaj kremni sir, olje in barvilo, dokler ni puhasto. Daj g v vrečko za okrasitev in okrasi piškote. Daj v hladilnik za 2-3 ure. Vsak piškot obesi na privližno 15 cm trakec in ga obesi na smrekco.

Moji napotki: ker nisem imela sveže mete, suhe pa tudi ne (kdo ve, kje se dobi, razen na tržnici pri zeliščarki?), je enostavno nisem dala v piškote. Tudi tu sem uporabila edamca in ne cheddarja. Piškotov seveda nisem krasila, še manj pa sem jih obešala na smrekco, ker bi Luna kot prvo naredila celo slinasto poplavo pod njo in bi neprestano cvilila, če bi smreka, tako okrašena, sploh preživela :o)


***

Polnozrnate palčke s sirom, parmezanom in lanenimi semeni:


Zaviti repki oz. polnozrnate palčke z lanenimi semeni (Tail twists)
Za 32-34 palčk
Čas priprave: 15 min
Čas pečenja: 30-35 min

Sestavine:
300g moke (po potrebi brez glutena in pšenice)
50g manj mastnega cheddar sira, naribanega
25g manj mastnega parmezana, naribanega
1 žlico sesekljanega timijana
2 žlici lanenih semen
125 ml olivnega olja
100 ml hladne vode

Zmešaj moko, sir, timijan in lanena semena v veliki skledi. Dodaj olje in zmešaj. Postopoma v mešanico dodajaj vodo, dokler se ne formira čvrsto testo. Zgneti testo na rahlo pomokani površini in ga razdeli na 3,5 cm kroglice. Vsako kroglico zvaljaj v 15 cm klobaso. Nežno potrepljaj z valjarjem, da se zravna, nato pa primi za oba konca in ju zavrti v nasprotni smeri. Palčke položi na pomaščeno podlago za peko (baking sheet), 1 cm narazen. Peči v prej segreti pečici na 160°C 30-35 minut oz. do zlato rjave barve. Odstrani iz pečice in pusti, da se palčke ohladijo na pekaču. Palčke so »uporabne« 7-10 dni v nezračni posodi.

Moji napotki: moko sem uporabila navadno polnozrnato, ker nima Luna težav z pšenico oz. glutenom. Z oblikovanjem palčk sem imela rahle težave, je pa res, da jih nisem delala po predpisih :o) Dala sem na rahlo pomaščen peki papir, kar odsvetujem, ker so palčke potem premastne, saj imajo že v sebi povsem dovolj olja. Zmedla me je tale pomaščena podlaga, lahko sem si zgolj narobe prevajala. Parmezan sem kupila že pripravljen (ja, ja, vem, dodatki in sol, ampak bodo preživeli psi v taki majhni količini junk fooda), namesto cheddarja pa sem uporabila kar edamca, ker je pač bil v hladilniku. Palčke pri nas niso zdržale cel teden :o)

***

In še, po naročilu Dedka Mraza, kateremu se je pokvarila pečica (vsaj tako nama je napisal danes v pismu, ki ga je naslovil name in na 7-letnika), jabolčni s cimetom in medom:


Jabolčno-cimetovi piškoti (Apple and Cinnamon Lollipups)
Za 10-15 lizik
Čas priprave: 20 minut, plus strjevanje
Čas kuhanja: 15-20 minut
2 jabolka, narezana
Približno 50 ml vode
500g moke (po potrebi brez pšenice in glutena)
2 jajci, stepeni (razžvrkljani), plus ekstra za glazuro
150ml olivnega olja
50g pšeničnih kalčkov
4 žlice medu
1,5 žlice cimeta
10-15 palčk iz suhe kože

Preliv:
125g manj mastnega kremastega sira
4 žlice olivnega olja
1 žlico (pure) vaniljevega ekstrakta

Za okrasitev:
125g manj mastnega kremastega sira
4 žlice olivnega olja
8 žlic rožičeve moke

V multipraktiku/blenderju jabolka in vodo spremeni v jabolčni pire. Zmešaj ga z moko, jajci, oljem, pšeničnimi kalčki, medim in cimetom v veliki skledi. Če je testo presuho, mu dodaj še malo vode.
Zgneti testo na rahlo pomokani delovni površini in ga zvaljaj do 5 mm debelo. Z modelčki za piškote izreži lizike, pomagaš si lahko tudi s kozarcem s premerom 7 cm. Prepričaj se, da izrežeš sodo število lizik. Vsak piškot premaži z jajcem in ga dodatno posuj s cimetom, če želiš. Piškote stisni skupaj s stranjo, na katero je namazano jajce.
Postavi piškote na namaščen pekač oz. peki papir, 1 cm narazen. Peči v prej ogreti pečici na 150°C 15-20 minut.
Ko so piškoti pečeni, na dnu piškotov zareži približno 1 cm in vstavi med piškota 1/3 palčke iz suhe kože. Preostanek palčke zavij v folijo za peko. Postavi ve lizike nazaj v pečico, ki jo ugasneš, in pustiš v njej lizike še 1-2 uri, da se ohladijo in strdijo.
Za preliv stepi vse sestavine skupaj, dokler niso puhaste (fluffy). :o) Namaži na piškotke. Za okrasitev dobro premešaj vse sestavine, vstavi v vrečko za okraševanje in okrasi lizike. Hrani v hladilniku in porabi v treh dneh.

Moj dodatek: Ker doma nisem imela palčk in ker nisem hotela packat gor vsega tega okrasja in narediti lizik, sem uporabila le recept za piškote in jih namazala z jajcem, da se svetijo :o) Pšeničnih kalčkov tudi nisem dodala, ker se mi niti sanja ne, kako zgledajo in kje jih lahko dobiš. In psi so bili vseeno zadovoljni.

Lizike pa zgledajo takole:




Recepti so iz knjige Pupcakes, Stephanie Mehanna. (ne vem pa čemu taka cena, jaz sem mojo kupila - oz. jo je moj lastni Dedek Mraz dve leti nazaj - v Harrodsu za 8.99 gbp, pa še podpisana je!)

Tudi letos so bili piškotki namenjeni za darilo, ampak ker Luna in Sena vseeno ne moreta pojesti toliko piškotov v enem tednu, kolikor časa naj bi bili sveži, sta jih dobila še Mia in Cani, na predpražnikih pred vrati pa sva jih z malim pustila tudi dvema psoma iz stolpnice - Arniju in Skarju. :o) Takole lepo sem jih zapakirala:

Komentarji

Oseba Biljana sporoča …
O, kako lepo. To mi je pa zelo všeč, tudi kužki so dobili svoja darilca!!!
Oseba Ti.na sporoča …
ajaaa, pasji piškoti ;) jaz pa gledam, zakaj tako majhne pečeš :))
izgledajo slastno, naša bi jih bila tudi vesela :))
Oseba mojchka sporoča …
Ja, seveda, recepte bi, recepte. Jaz jih delam po enem samem kopitu in Dei bi sprememba zagotovo prijala..
Oseba mojchka sporoča …
Hvala!!!
Čez 14 dni se bom tudi jaz sprehajala mimo Harrodsa, tako da najboljše, da kar knjigo nabavim :-)
Oseba Riba sporoča …
Aaaa, London. :) Obvezno v 5. nadstropje (al katero že), kjer imajo pasje zadeve!
Oseba mojchka sporoča …
Ma, lani smo malo malo preveč časa preživeli v Harrodsu, tako da ne vem, če bomo letos vstopili :-)))
Oseba Plutka. sporoča …
Hvala za recepte. :) Sem dva preizkusila; bazilika+peteršilj in brusnica+sir. Sicer piškotov nisem sprobala, izgledajo pa kar dobri. :)