Tile so nastali v v sredo in danes. Delala sem jih po receptih iz Nextove knjige Cupcakes. Dvoji so čokoladni, eni pa z arašidovim maslom. Zanimivo in malo drugačno od klasičnih muffinov. Recepte pa prepišem drugič, če koga zanimajo.
Dodajam recepte :)
Frosted Peanut Butter Cupcakes (z belim prelivom s kapljicami)
za 16 kolačkov
55g masla, zmehčanega
225g mehkega svetlo rjavega sladkorja
115g hrustljaveag arašidovega masla (lahko je tudi necrunchy, kdo je pa vedel v Walesu, kaj kupit)
2 jajci, rahlo stepeni
1 žlička vanilijevega ekstrakta (lahko je tudi 1 žlička vanilijevega sladkorja z burbonsko vanilijo)
225g bele moke
2 žlički pecilnega praška
100ml mleka
preliv
200g polnomastnega mehkega kremastega sira (soft cream cheese)
25g masla, zmehčanega
225g sladkorja za preliv (v prahu)
Segrej pečico na 180°C. V pekač daj 16 papirčkov za mafine na dva pekača oz. 16 dvojnih papirčkov na navaden pekač.
V posodo daj maslo, sladkor in arašidovo maslo in stepaj 1-2 minuti oz. dokler ni dobro zmešano. Postopoma dodaj jajca, po vsakem "dodatku" dobro premešaj oz. stepaj, nato dodaj vanilijev ekstrakt. V mešanico s kovinsko žlico izmenično vmešaj moko s pecilnim praškom in mleko. (jaz sem to počela kar z mikserjem). Z žlico nadevaj maso v papirčke.
Kolačke peči v prej segreti pečici 25 minut oz. dokler ne zrastejo dovolj in postanejo zlato rjavi. Prenesi jih na žično stojalo in pusti, da se ohladijo.
Za preliv daj kremast sir in maslo v veliko skledo in z mikserjem stepi skupaj do gladkega. Presej sladkor in stepaj dokler ni dobro premešano. Ko so kolački ohlajeni, vsakega namaži s prelivom in jih postavi v hladilnik, dokler niso primerni za serviranje.
Devil's Food Cupcakes with Chocolate Icing (tisti s čokolado in 3 kapljicami)
makes 18
50g mehke margarine
115g mehkega temno rjavega sladkorja
2 veliki jajci
115g navadne moke
1/2 žličke bikarbonatne sode
25g kakava v prahu
125ml kisle smetane
preliv
125g navadne čokolade
2 žlici zmletega sladkorja
150ml kisle smetane
čokoladne palčke/kapljice za okrasitev
Pečico segrej na 180°C. V pekač daj 18 papirčkov za mafine oz. dvojne papirčke razporedi na navaden pekač.
v veliko skledo daj margarino, sladkor, jajca, moko, sodo in kakav in z električnim mešalcem stepaj do gladkega. S kovinsko žlico vmešaj kislo smetano in z žlico nadevaj papirčke. Peči v prej segreti pečici 20 minut oz. dokler ne narastejo dovolj in so kompaktni za prijet. Ohladi na žičnati rešetki.
Za preliv nalomi čokolado posodo, ki je "heatproof" in jo stopi v vodni kopeli. Odstrani z ognja in pusti, da se malo ohladi. nato vmešaj sladkor in kislo smetano, dokler se sestavine ne "sestavijo" skupaj. Namaži preliv na kolačke in pusti, da se pred serviranjem ohladijo v hladilniku.
Chocolate cupcakes with Cream Cheese Icing (z belim prelivom in "okruški" čokolade)
makes 18
85g masla, zmehčanega
100g sladkorja v prahu
2 jajci, rahlo stepeni
2 žlici mleka
55g čokoladnih koščkov
225g "samo-vzhajajoče" moke (self-raising flour)
25g kakava v prahu
preliv
225g bele čokolade
150 manj mastnega kremnega sira
čokoladni kodrčki za dekoracijo
Segrej pečico na 200°C, v pekač za mafine daj 18 papirčkov oz. jih dvojne postavi na navaden pekač.
V skledo daj maslo in sladkor in stepi skupja dokler ni lahko in puhasto (light & fluffy). Postopoma dodaj jajca, dobro stepaj po vsakem dodatku. Dodaj mleko in vmešaj koščke čokolade. Zmešaj moko s kakavom, presej in dodaj v maso. Z žlico nadevaj maso v vdolbinice in zgladi vrhove. V prej segreti pečici peči 20 minut oz. dokler ne vzhajajo dovolj in so prožni na otip. Prenesi na žičnato rešetko in pusti, da se ohladijo.
Za preliv nalomi belo čokolado v posodo in jo stopi v vodni kopelji. Pusti, da se malo ohladi. V skledo daj kremast sir in ga stepaj dokler ne postane mehek, nato pa vmešaj še stopljeno čokolado. Namaži kolačke in jih za 1 uro pred serviranjem postavi v hladilnik. Okrasi s čokoladnimi kodrčki.
Razmerje za "samo-vzhajajočo" moko je 2dcl moke in 1 1/2 žličke pecilnega praška.
***
Za rjavi sladkor priporočam vsaj delno mletje, saj se sicer ne stopi popolnoma in se ga na kolačkih vidi. Priporočam, da vdolbinice napolnete z maso le z eno veliko žlico oz. do polovice, ker sicer kolački preveč narastejo in se težje da čez preliv in potem ne zgledajo tako zelo luškano. :o) Jaz sem vse mase naredila polovične, ker so tile kolački bolj nasitni od mafinov. Če je v receptu kakšna čudna besedna zveza - dobeseden prevod po moje iz angleščine :o)
Dodajam recepte :)
Frosted Peanut Butter Cupcakes (z belim prelivom s kapljicami)
za 16 kolačkov
55g masla, zmehčanega
225g mehkega svetlo rjavega sladkorja
115g hrustljaveag arašidovega masla (lahko je tudi necrunchy, kdo je pa vedel v Walesu, kaj kupit)
2 jajci, rahlo stepeni
1 žlička vanilijevega ekstrakta (lahko je tudi 1 žlička vanilijevega sladkorja z burbonsko vanilijo)
225g bele moke
2 žlički pecilnega praška
100ml mleka
preliv
200g polnomastnega mehkega kremastega sira (soft cream cheese)
25g masla, zmehčanega
225g sladkorja za preliv (v prahu)
Segrej pečico na 180°C. V pekač daj 16 papirčkov za mafine na dva pekača oz. 16 dvojnih papirčkov na navaden pekač.
V posodo daj maslo, sladkor in arašidovo maslo in stepaj 1-2 minuti oz. dokler ni dobro zmešano. Postopoma dodaj jajca, po vsakem "dodatku" dobro premešaj oz. stepaj, nato dodaj vanilijev ekstrakt. V mešanico s kovinsko žlico izmenično vmešaj moko s pecilnim praškom in mleko. (jaz sem to počela kar z mikserjem). Z žlico nadevaj maso v papirčke.
Kolačke peči v prej segreti pečici 25 minut oz. dokler ne zrastejo dovolj in postanejo zlato rjavi. Prenesi jih na žično stojalo in pusti, da se ohladijo.
Za preliv daj kremast sir in maslo v veliko skledo in z mikserjem stepi skupaj do gladkega. Presej sladkor in stepaj dokler ni dobro premešano. Ko so kolački ohlajeni, vsakega namaži s prelivom in jih postavi v hladilnik, dokler niso primerni za serviranje.
Devil's Food Cupcakes with Chocolate Icing (tisti s čokolado in 3 kapljicami)
makes 18
50g mehke margarine
115g mehkega temno rjavega sladkorja
2 veliki jajci
115g navadne moke
1/2 žličke bikarbonatne sode
25g kakava v prahu
125ml kisle smetane
preliv
125g navadne čokolade
2 žlici zmletega sladkorja
150ml kisle smetane
čokoladne palčke/kapljice za okrasitev
Pečico segrej na 180°C. V pekač daj 18 papirčkov za mafine oz. dvojne papirčke razporedi na navaden pekač.
v veliko skledo daj margarino, sladkor, jajca, moko, sodo in kakav in z električnim mešalcem stepaj do gladkega. S kovinsko žlico vmešaj kislo smetano in z žlico nadevaj papirčke. Peči v prej segreti pečici 20 minut oz. dokler ne narastejo dovolj in so kompaktni za prijet. Ohladi na žičnati rešetki.
Za preliv nalomi čokolado posodo, ki je "heatproof" in jo stopi v vodni kopeli. Odstrani z ognja in pusti, da se malo ohladi. nato vmešaj sladkor in kislo smetano, dokler se sestavine ne "sestavijo" skupaj. Namaži preliv na kolačke in pusti, da se pred serviranjem ohladijo v hladilniku.
Chocolate cupcakes with Cream Cheese Icing (z belim prelivom in "okruški" čokolade)
makes 18
85g masla, zmehčanega
100g sladkorja v prahu
2 jajci, rahlo stepeni
2 žlici mleka
55g čokoladnih koščkov
225g "samo-vzhajajoče" moke (self-raising flour)
25g kakava v prahu
preliv
225g bele čokolade
150 manj mastnega kremnega sira
čokoladni kodrčki za dekoracijo
Segrej pečico na 200°C, v pekač za mafine daj 18 papirčkov oz. jih dvojne postavi na navaden pekač.
V skledo daj maslo in sladkor in stepi skupja dokler ni lahko in puhasto (light & fluffy). Postopoma dodaj jajca, dobro stepaj po vsakem dodatku. Dodaj mleko in vmešaj koščke čokolade. Zmešaj moko s kakavom, presej in dodaj v maso. Z žlico nadevaj maso v vdolbinice in zgladi vrhove. V prej segreti pečici peči 20 minut oz. dokler ne vzhajajo dovolj in so prožni na otip. Prenesi na žičnato rešetko in pusti, da se ohladijo.
Za preliv nalomi belo čokolado v posodo in jo stopi v vodni kopelji. Pusti, da se malo ohladi. V skledo daj kremast sir in ga stepaj dokler ne postane mehek, nato pa vmešaj še stopljeno čokolado. Namaži kolačke in jih za 1 uro pred serviranjem postavi v hladilnik. Okrasi s čokoladnimi kodrčki.
Razmerje za "samo-vzhajajočo" moko je 2dcl moke in 1 1/2 žličke pecilnega praška.
***
Za rjavi sladkor priporočam vsaj delno mletje, saj se sicer ne stopi popolnoma in se ga na kolačkih vidi. Priporočam, da vdolbinice napolnete z maso le z eno veliko žlico oz. do polovice, ker sicer kolački preveč narastejo in se težje da čez preliv in potem ne zgledajo tako zelo luškano. :o) Jaz sem vse mase naredila polovične, ker so tile kolački bolj nasitni od mafinov. Če je v receptu kakšna čudna besedna zveza - dobeseden prevod po moje iz angleščine :o)
Komentarji
Če boš pri volji, bom vesela recepta. Predobro zgleda, da ne bi poskusila ♥