Orehovo-nutelino-višnjeva torta in jagodno-malinova-vanilijeva torta


O Jagodno-vanilijevi sem že pisala tukaj. Zdaj pa končno objavljam še recepte. Izgled tort mi sicer ni preveč všeč, ampak dobre so pa bile.

Orehovo-nutelina z višnjami (zgoraj levo)
Testo:
4 jajca
200 g sladkorja
10 žlic vode (tople)
150g orehov
150g moke
½ zavitka pecilnega praška

Jajca, sladkor in vodo penasto vmešamo. Nato dodamo orehe in moko, na koncu še sneg. Pečemo v segreti pečici na 180°C 40-50 minut.

Nadev:

- 250ml sladke smetane
- kremfix (po potrebi)
- žlica nutele
- višnjev kompot
- kava/višnjev sok

Preliv:
- sladka smetana

Postopek:
Sladko smetano stepemo, sladkorja ne rabi, ker je nutela dovolj sladka. Ko je smetana stepena (po potrebi dodamo kremfix), dodamo veliko žlico nutele in z mikserjem zmešamo. Torto prerežemo na pol, spodnjo polovico sem jaz namočila z instant brezkofeinsko kavo, zgornjo pa s sokom od kompota. Namažemo s kremo, nanjo damo višnje, pokrijemo z zgornjo plastjo in okrasimo s smetano.

Jagodno-vanilijeva torta

Biskvit:
4 jajca
3 žlice (tople) vode
170g sladkorja
180g moke
1 žlička pecilnega praška

Nadev:
1 vanilijev puding

3 skodelice narezanih jagod (na lističe)
1/4 skodelice sladkorja
1/2 skodelice vode
1 žlica limoninega soka
1 žlica škroba (Gustin ipd.)

Preliv:
250ml sladke smetane
sladkor
Kremfix

V posodi (kozici) zmešaš vse, razen 1 skodelice jagod. Nadev naj vre 15-20 minut, da se jagode malo razpustijo, zmes se strdi. Ohladiš in daš v hladilnik. Torto namočiš z jagodnim sokom.

Jaz dam za torto 26 cm premera 750g zmrznjenih jagod (Hofer), cca 200g malin (zmrznjenih), pest borovnic ali višenj iz kompota, kar pač imam. Limono dam celo, da je bolj sočno oz. sveže, vode dam pa celo kavno skodelico (malo), pol jo je premalo na to količino, enako sladkorja dam 1x več, se pravi pol skodelice. V hladilnik ne dajem, kar direktno zlijem na torto, ki stoji v obodu. S smetano premažem naslednji dan, ko se puding in krema dobro strdita in vse drži skupaj. Za model premera 26cm je treba količine za bisvkit za pol povečat - se pravi 6 jajc itd.

Komentarji

Oseba Andreja sporoča …
Krasno in sladko :-))