Okraski iz slanega testa

Pobarvani s tepmeprami


Pobarvani z jedilnimi barvami oz. ekstrakti




Recept za slano testo:
2 skodelici moke (bela, tip 400 - pravzaprav ni preveč pomembno)
2 skodelici fino mlete soli
1 skodelica vode ali manj, mlačna ali hladna (jaz dam vedno samo 3/4 za začetek in nato dodam)

V posodi vse skupaj vgnetemo v voljno testo. Če je masa premehka, dodajamo moko. Kadar pa je testo presuho, dodamo vodo tako, da si ovlažimo roke in ga pregnetemo. Ne vlivajmo vode, saj postane testo premehko. Pred pričetkom dela naj počiva 15 minut. Da se testo med delom ne posuši, ga zavijemo v plastično folijo (alias vrečko polivinil za zamrzovanje).

Za izrezovanje okraskov razvaljamo testo približno 1/2 cm debelo. Aplikacije lepimo z vodo. Gotove izdelke sušimo na zraku nekaj dni (npr. na radiatorju gre hitreje, potrebno je obračat!), hitrehe pa jih posušimo v kuhinjski pečici. Izdelke na aluminjasti foliji damo v pečico in pečemo:
1 uro pri 75°C pri odprtih vratih
1/2 ure pri 100°C pri odprtih vratih
1/2 ure pri 125°C pri zaprtih vratih
1 uro pri 150°C
Izdelke porjavimo pri 200°C.

Suhi izdelki so beli in trdi. Posušene izdelke lahko barvamo s temperami ali akrilnimi barvami, lahko jih tudi prelakiramo. Testo lahko obarvamo že pred sušenjem - dodamo barvo oz. tempero vodi, ali pa si tempero namažemo na dlani in zgnetemo testo. Okrasimo lahko s klinčki, kroglicami ...

KER SOL VLEČE VLAGO, IZDELKI IZ SLANEGA TESTA ČEZ ČAS V VLAŽNIH PROSTORIH RAZPADEJO.

LP, Ribica

P.s.: Če boste delali okraske za na jelko ali kam drugam, ne pozabite na luknjico za vrvico! Jaz sem jo delala kar s slamico. Za vrvico sem pa uporabila rafijo.

Komentarji