Sestavine:
4 jajca:
100 g
sladkorja
100 g moke
vanilijev
sladkor
noževa
konica pecilnega praška
nadev
Postopek:
Idejo za izdelavo žirafje rolade sem našla na Facebooku v skupini Vse si lahko naredite sami. Ker pa so prijateljice prosil eza detajlna navodila, jih nalepim še tukaj. Jaz sem za nadev izbrala marelično marmelado in nutelo, kar je moja najljubša kombinacija na palačinkah. :o)
Jajca ločiš in k rumenjakom dodaš sladkor in vanilijev
sladkor. Pecilni prašek zmešaš z moko. Beljake stepeš v sneg, rumenjake pa
penasto vmešaš s sladkorjem (masa mora biti puhasta in svetlo rumene barve).
Moko preseješ k rumenjakom, vmešaš jo z leseno kuhalnico, vedno v eno smer. Če
je masa pregosta, lahko zraven dodajaš malo snega. Na koncu dodaš še ves
preostali sneg.
V originalnem receptu je, da odvzameš petino testa in na
peki papir nabrizgaš mrežo za žirafji vzorec – jaz sem ga porabila precej več
in mi ga je potem skoraj zmanjkalo. Mrežo nabrizgaš z vrečko za smetano v
poljubnem vzorcu. Daš v ogreto pečico na 180°C za 3-4 minute, toliko, da testo
"zakrkne". V preostanek testa vmešaš žlico kakava v prahu in ga poliješ čez mrežo.
Ker mreža še ni dovolj pečena, pazi, da je ne uničiš. Rolado pečeš 7-10 minut,
pazi, da se ne izsuši, ker se jo težko zvija.
Ko je testo pečeno, ga zvrneš na čisto kuhinjsko krpo, z
žirafjim vzorcem navzdol (!) in jo skupaj s krpo zviješ in pustiš nekaj časa.
Ko se ohladi, jo odviješ in jo nadevaš po želji – lahko jo namažeš z marmelado,
jo malenkost navlažiš s kompotom in premažeš s stepeno sladko smetano in sadjem
in podobno. Daš v hladilnik in itak je kmalu ne bo več :)
Količine za testo so za majhno rolado oz. jih je premalo za
cel standarden nizek pekač od pečice. V tem primeru vse sestavine podvojiš,
masa pa vseeno ne sme biti predebela.
Komentarji
očitno bom mogla poskusit še sama.(: